مدیتیشن چیست؟
فهرست
Toggleمدیتیشن فرایندی است که افراد می توانند با متمرکز کردن ذهن وضعیت بدن را به حالتی آرام رسانده و هرگونه تنش و اضطراب را به این واسطه از خود دور می کنند.
هدف اصلی از انجام مدیتیشن بازگشت آرامش روانی و جسمانی است و افراد می توانند به این واسطه عملکرد بهتری از بدن را شاهد بوده و به کاهش اضطراب، استرس و تنش کمک شایانی می کنند. .
اگر بخواهیم مدیتیشن را با بیان ساده برایتان شرح دهیم باید بدانید که این فرایند به کاهش استرس افراد کمک می کند و مهم است که تمرینات مدیتیشن را به طور مرتب و در زمان بندی خاصی انجام داده تا به مرور زمان شاهد رفع اضطراب و افسردگی باشید.
با انجام مدیتیشن افراد آرامش عمیقی را تجربه می کنند که می تواند توازن را در احساسات و تفکر آنها برقرار کند، این افراد می توانند تفکرات خود را نسبت به محیط پیرامون گسترش داده و نسبت به مشکلات و مسائل پیش آمده آرامش و خونسردی بیشتری خواهند داشت.
فواید مدیتیشن
همه ما کم و بیش با مدیتیشن آشنایی داریم و می دانیم که اگر مدیتیشن را با اصول درست آن انجام دهیم تا چه حد می تواند بر سلامت روانی اثرگذار باشد، متخصصان معتقدند که برای ریلکس تر بودن و کم کردن اضطراب می توانید مدیتیشن را انجام دهید، به این واسطه تمرکز افراد بر انجام امورات مختلف بیشتر شده و قطعاً پرش افکار را تجربه نمی کنند.
تحقیقات انجام شده در مورد مدیتیشن نشان می دهد که افراد بعد از انجام تمرینات خاص مدیتیشن وضعیت روحی آرام تری داشته و در مواجهه با مسائل کوچک و پیش پا افتاده نگرانی و تنش را تجربه نمی کنند و حتی در برابر مسائل بزرگتر با آرامش و خونسردی بیشتر می توانند راه حل مناسب را در پیش بگیرند.
زمانی که افراد مدیتیشن را انجام می دهند نه تنها نسبت به خود و عواطف و احساساتشان بلکه نسبت به محیط پیرامون و دیگران نیز درک بهتری داشته و می توانند در همه حالات ارتباط درستی با سایرین برقرار کنند.
با انجام مدیتیشن قطعاً شاهد گسترش احساسات مثبت بوده و عشق و محبتی که بین افراد شکل می گیرد نتیجه مدیتیشنی است که سبب آرامش روانی افراد شده است، با این حال مدیتیشن می تواند بر زندگی فردی و اجتماعی افراد اثرگذار بوده و قطعاً در جامعه افرادی آرام تر با درک بیشتر خواهند بود.
با انجام مدیتیشن می توان اضطرابی را که گاهاً بنا به دلایل مختلف و حتی بی دلیل به فرد غلبه می کند را بهبود بخشیده و حتی در شرایط نامساعد افراد وضعیت روانی و جسمانی آرام تری خواهند داشت.
حتماً می دانید که استرس می تواند عاملی برای بیماری های جسمانی باشد، اما زمانی که مدیتیشن را با اصول درست آن انجام می دهید نه تنها استرس بهبود پیدا می کند بلکه تاثیرات منفی آن را بر سلامت روانی و جسمانی خود تجربه نخواهید کرد، قطعاً استرس باعث میشود تا عملکرد ذهنی افراد کاهش پیدا کرده و تنها چاره کار انجام مدیتیشن است.
تمامی کسانی که با اختلالات خواب مواجه هستند برای رفع این آسیب به پزشک متخصص مثل دکتر شیرزاد خیراندیش مراجعه می کنند اما متخصصان راه حل ساده ای مانند مدیتیشن را پیش روی آنها قرار داده و معتقدند که تداوم در انجام آن می تواند سبب آرامش در خواب شود.
از طرف دیگر مدیتیشن در کاهش علائم افسردگی و درمان این اختلال تاثیر بسیار زیادی دارد، متخصصان برای درمان اختلالات افسردگی مدیتیشن را روش مناسبی دانسته و معتقدند که با این کار افراد می توانند ذهن خود را آرام کرده و افکار منفی را دور می کنند و قطعاً روند بهبود افسردگی را خیلی زود شاهد خواهند بود.
شاید کمی عجیب به نظر برسد اما با انجام مدیتیشن می توانید به تقویت حافظه خود نیز کمک کنید، اگر مدیتیشن به درستی و با اصول کافی انجام شود و در انجام آن تداوم داشته باشید می توانید شرایط را برای کنترل خشم فراهم کرده و حتی در موارد خاص افراد به این واسطه می توانند ترک اعتیاد را تجربه کنند.
چگونه مدیتیشن کنیم؟
اگر می خواهید برای مراقبت از جسم و ذهن خود روش های خاصی مانند مدیتیشن را انجام دهید مهم است که این فرایند را با اصول درست پیش برده تا تاثیرات مثبت و شگفت انگیز آن را به وضوح تجربه کنید.
برای انجام مدیتیشن مهم است که برنامه ریزی درستی داشته باشید و زمان مشخصی را برای مدیتیشن در نظر بگیرید، با این کار می توانید کاهش استرس را تجربه کرده و افزایش تمرکز را شاهد خواهید بود.
به یاد داشته باشید که مدیتیشن باید در شرایطی انجام شود که هیچ فعالیت دیگری را همزمان با آن انجام نداده و عجله ای برای اتمام تمرینات مدیتیشن نداشته باشید، مهم است که مدیتیشن را هر هفته سه مرتبه تکرار کرده و دوره آن را تا ۶ ماه به صورت مستمر ادامه دهید.
برای افزایش تمرکز حین مدیتیشن می توانید یک فنجان قهوه یا شیر گرم میل کرده و تمامی دستگاه های الکترونیکی که در اطرافتان قرار دارد را خاموش کنید، البته دوش آب گرم به آرامش بیشتر ذهن و جسم کمک کرده و روند مدیتیشن را آسان تر و موثرتر سپری خواهید کرد.
یکی از نکات مهم و تاثیرگذار بر نتیجه مدیتیشن تنفس صحیح است، مهم است که یک جایگاه راحت و آرام را برای خود در نظر گرفته و در پوزیشن مناسب قرار بگیرید سپس دم و بازدم را کاملاً شمرده تکرار کنید.
به خاطر داشته باشید که برای شروع تمرینات مدیتیشن می توانید زمان کوتاهی را در نظر بگیرید اما در تمرینات بعدی حتماً زمان را افزایش داده و مدت بیشتری را به مدیتیشن اختصاص دهید، برای انجام مدیتیشن یک لباس راحت و آزاد را انتخاب کنید تا جسم هم مانند ذهن در وضعیت مناسب قرار بگیرد.
باید مدیتیشن را در یک زمان خاص انجام دهید و مطابق با فعالیت های روزانه خود ابتدای روز و یا هنگام خواب برای مدیتیشن زمان مناسبی خواهد بود.
چه کسانی نباید مدیتیشن انجام دهند؟
امروزه بسیاری از افراد با وجود اختلالات استرس و اضطرابی که تجربه می کنند به دنبال روش های موثر برای آرامش بیشتر ذهن و روان خود هستند و ممکن است به مدیتیشن روی آورند.
مهم است که مدیتیشن را با اصول درست آن انجام دهید، در این زمینه افراد غیرمتخصص نمی توانند راهنمای مناسبی برای کسانی باشند که علاقمند به انجام مدیتیشن هستند.
اما به یاد داشته باشید که همه افراد شرایط مساعد برای انجام مدیتیشن را ندارند، اگر متوجه میشوید که با اضطراب های شدید درونی مواجه هستید و به نوعی دچار وسواس فکری میشوید قطعاً انجام مدیتیشن برای شما مناسب نیست و حتی ممکن است سبب افزایش ناراحتی های درونی شود.
از طرف دیگر اگر پزشک متوجه شود که افسردگی افراد در حال پیشرفت است قطعاً برای آنها مدیتیشن را مناسب نمی دانند زیرا ممکن است گرایشات ناشی از این بیماری همچون گوشه گیری و فاصله گرفتن از اجتماع را تشدید کرده و به نوعی وضعیت بیمار را وخیم تر می کند.
دسته دیگری از افراد با وجود ضربه های روحی شدیدی که متحمل میشوند نمی توانند مدیتیشن انجام دهند، زیرا این افراد در پی گسستگی ذهن و حتی ابتلا به حملات پانیک تاثیر مثبتی از مدیتیشن دریافت نکرده و حتی می تواند عاملی برای تشدید این عوارض باشد.
به یاد داشته باشید که در صورت ابتلا به روان پریشی یا اعتیاد باید مدیتیشن را تحت نظر متخصصان انجام دهید، در چنین موقعیتی متخصصان مدیتیشن را راه حلی درمان نمی دانند بلکه در کنار سایر فرایندهای تخصصی مدیتیشن هم می تواند کمک کننده مناسبی برای رفع اختلال پیش آمده باشد.
2 پاسخ
وقت بخیر من موقع مدیتیشن نمیتونم افکارمو کنترل کنم و تمرکز کنم، چی کار باید بکنم؟
احتیاجی نیست که افکار را متوقف کنید. فقط کافیست هر آنچه رخ میدهد را مشاهده کنید و خود را از هر چیز دیگری”افکار، احساسات، و…”، مجزا کنید.