راه های تسکین درد میگرن

راه های تسکین درد میگرن

میگرن چیست؟

یکی از آسیب‌ های جسمانی شایع که ممکن است همه ما آن را تجربه کرده باشیم، سردردهایی است که گاهاً با شدت کم یا زیاد بنا به دلایل مختلف اتفاق می‌ افتد.

اما نوعی سردرد عصبی وجود دارد که شدت آن بسیار زیاد است و به طور معمول می‌ تواند افراد را از انجام فعالیت‌ های روزمره باز دارد.

این نوع سردردها را میگرن می‌ نامند و با علائم و حالاتی مانند تهوع و حساسیت به نور اتفاق افتاده و معمولاً افراد ضمن درگیری با میگرن نسبت به صداها و بوی تند حساسیت بسیار زیادی از خود نشان می‌ دهند.

گاهی پیش می‌ آید که به واسط بروز میگرن، افراد بی‌ حسی صورت و یا دست‌ ها و پاها را تجربه کرده و به طور معمول اختلالات بینایی نیز ممکن است رخ دهد.

نکته قابل توجه درباره میگرن این است که چنین عارضه‌ ای به صورت ناگهانی اتفاق می‌ افتد و از همان لحظات اول شدت بسیار زیادی خواهد داشت.

معمولاً متخصصان علت بروز حملات میگرنی را تغییر میزان هورمون‌ ها دانسته و معتقدند که این افراد زمانی که در معرض آلودگی هوا و یا دود قرار می‌ گیرند، ممکن است چنین عارضه‌ ای را با شدت زیاد تجربه کنند.

افراد مبتلا به میگرن سردردهای پیوسته را معمولاً در فواصل زمانی طولانی تجربه می‌ کنند و گاهاً ممکن است حتی تا ۷۲ ساعت فرد با چنین عارضه‌ ای درگیر باشد.

میگرن نوعی سردرد است که پس از بروز آن عملاً افراد نمی‌ توانند، فعالیت‌ های عادی خود را انجام داده و حتی ممکن است کار کردن و حتی خروج از منزل برای آنها غیر ممکن باشد.

افراد مبتلا به میگرن زمانی که با این نوع سردردها مواجه میشوند ممکن است حتی اختلالات خواب را تجربه کرده و این امر باعث میشود که آنها حتی در زمان استراحت هم شرایط مطلوبی نداشته باشند.

اگر متخصصان و پزشکان پس از معاینات و بررسی‌ های دقیق تشخیص دهند که فرد با میگرن مواجه است.

راهکارهایی را به آنها آموزش می‌ دهند که از بروز سردرد جلوگیری کرده و حتی زمانی که این اتفاق رخ می‌ دهد، می‌ توانند از شدت گرفتن آن جلوگیری کنند تا دوره آن را سپری نمایند.

دردی که به واسطه میگرن اتفاق می‌ افتد، معمولاً در یک سمت سر خواهد بود، با این حال لازم به ذکر است که دردهای میگرنی آنقدر شدید و پیوسته است که عملاً افراد نمی‌ توانند هیچ کاری جز استراحت انجام دهند.

شاید برایتان جالب باشد بدانید که سردردهای میگرنی به صورت نبض‌ دار اتفاق می افتد و اغلب گرفتگی را در ناحیه گردن احساس می‌ کنید.

باید بدانید که سردردهای میگرنی منجر به ایجاد اختلال در حواس شده و این افراد مشکلاتی را در تمرکز تجربه می‌ کنند و البته گاهاً سرگیجه‌ های بسیار شدید باعث میشود تا افراد حتی نتوانند فعالیت‌ های شخصی خود را انجام دهند.

مطالعه بیشتر  درمان اختلال تیک و لکنت زبان در کودکان

البته حساسیت بسیار زیاد نسبت به نور و صدا از مشخصه‌ های اصلی سردردهای میگرنی است که باید در محیطی به دور از صدا، آلودگی و حتی نور زمانی را سپری کنید تا علائم سردرد رو به بهبود رود.

علت میگرن

علت میگرن
علت میگرن

علت دقیق سردردهای میگرنی هنوز مشخص نیست، اگرچه به نظر می رسد که به تغییرات در مغز و ژن شما مربوط باشد.

برای سال‌ها، دانشمندان فکر می‌ کردند که میگرن ناشی از تغییرات جریان خون در مغز است اما اکنون اعتقاد بر این است که این چیزی نیست که باعث میگرن شود.

تفکر فعلی این است که میگرن احتمالاً زمانی شروع می شود که سلول های عصبی سیگنال هایی را ارسال می کنند که عصب سه قلو را تحریک می کند.

عصب سه قلو مسئول انتقال احساسات به سر و صورت می باشد.

این باعث می شود بدن مواد شیمیایی مانند سروتونین و پپتید مرتبط با ژن کلسی تونین (CGRP) را آزاد کند.

CGRP باعث می شود رگ های خونی در پوشش مغز متورم شوند و باعث التهاب و درد شوند.

ممکن است علت میگرن ژنتیکی باشد، به این معنی که اگر یکی از بستگان بیولوژیکی نزدیک، به ویژه والدین یا پدربزرگ و مادربزرگ، این بیماری را داشته باشد، احتمال ابتلا به میگرن بیشتر می شود.

علائم میگرن

علائم بسته به نوع و شدت میگرنی که تجربه می‌ کنید، متفاوت می باشد. با این حال، علائمی وجود دارد که مشخصه حملات میگرنی می باشد و آن‌ها را از سایر اختلالات سردرد متفاوت می‌کند.رایج ترین علائم میگرن عبارتند از:

 

  • سردرد ضربان دار متوسط تا شدید
  • درد پشت گردن و سر
  • اختلال در بینایی
  • حالت تهوع
  • استفراغ
  • فوتوفوبیا (حساسیت به نور)
  • فونوفوبیا (حساسیت به سر و صدا)
  • اسموفوبیا (حساسیت به بو)
  • سرگیجه
  • مشکلات تمرکز
  • اختلال در گفتار
  • اسهال
  • سفتی گردن و شانه‌ها
  • ضعف حرکتی
  • سوزن سوزن شدن یا بی حسی اندام

تشخیص میگرن

اگر میگرن یا سابقه خانوادگی میگرن دارید، متخصص مغز و اعصاب شما احتمالا میگرن را بر اساس سابقه پزشکی، علائم و معاینه فیزیکی و عصبی شما تشخیص می دهد.

اگر وضعیت شما غیرعادی، پیچیده یا ناگهانی شدید است، آزمایش‌هایی برای رد سایر علل درد شما ممکن است شامل MRI باشد.

اسکن MRI از یک میدان مغناطیسی قدرتمند و امواج رادیویی برای تولید تصاویر دقیق از مغز و عروق خونی استفاده می کند.

اسکن MRI به پزشکان در تشخیص تومورها، سکته‌های مغزی، خونریزی در مغز، عفونت‌ها و سایر بیماری‌های مغز و سیستم عصبی کمک می‌کند.

مراحل میگرن

کیگرن در 4 مرحله مهم اتفاق می افتد که شامل موارد زیر می باشد:

Prodrome

اولین مرحله قبل از شروع سر درد میگرن می باشد.

امکان دارد در این مرحله علائم هشدار‌دهنده مانند تغییر خلق و خو، مشکلات گفتاری، حالت تهوع، درد و غیره را احساس کنید که نشان می‌ دهد ابتلا شدن به میگرن در پیش است.

هاله

دومین مرحله یعنی مرحله هاله علائمی می باشد که وقتی میگرن نواحی مختلف مغز شما را مختل می‌کند، رخ می‌ دهد.

مطالعه بیشتر  متخصص اعصاب و روان کیست؟

این علائم می‌تواند اختلالات بینایی، بی حسی، سرگیجه، گیجی، مشکل در صحبت کردن یا درد شکم باشد.

این مشکلات معمولاً به تدریج و طی چند دقیقه ایجاد می‌ شوند و می‌توانند تا 60 دقیقه ادامه پیدا کنند.

سردرد

سومین مرحله شروع درد میگرن می باشد.

این مرحله شامل سردرد، تهوع، استفراغ، احتقان، درد گردن یا حساسیت به نور، صدا و بو می باشد.

Postdrome

مرحله چهارم زمانی اتفاق می افتد که شما عوارض میگرن را حس می‌کنید.

امکان دارد شامل احساس خواب آلودگی، خستگی یا حتی سرخوشی (احساس خوب) باشد، همچنین حرکت ناگهانی سر ممکن است برای مدت کوتاهی دوباره درد ایجاد کند.

راهکاری جهت کنترل و تسکین میگرن

راهکاری جهت کنترل و تسکین میگرن
راهکاری جهت کنترل و تسکین میگرن

یکی از اختلالات و آسیب‌ های شایع که ممکن است افراد در سنین مختلف آن را تجربه کنند، سردردهای میگرنی است که آسیب‌ ها و محدودیت‌ های زیادی را برای افراد به همراه خواهد آورد.

متخصصان راه های تسکین درد میگرن را پیش روی بیماران قرار داده تا بتوانند با چند فرایند ساده این دردها را تسکین داده و از بروز آنها جلوگیری نمایند.

درمان میگرن با دارو های مسکن

طبق نظر بسیاری از پزشکان و متخصصین هنوز هم درمان قطعی برای میگرن پیدا نشده اما می‌ توانید با استفاده از انواع مسکن‌ های کاربردی مانند استامینوفن شدت درد را کاهش داده و طی کردن این سردردها برای افراد آسان‌ تر خواهد شد.

امروزه تنوع دارو های مسکن برای بهبود سسر درد بسیار زیاد می باشد.

اکثر این داروها در درمان سردرد بسیار مفید هستند، اما مصرف بیش از حد این داروها برای بدن مضر است و عوارضی مانند زخم معده، مشکلات گوارشی و مسمومیت ایجاد می کند.

علاوه بر تمام این عوارض جانبی، استفاده بیش از حد از مسکن ها ممکن است باعث بدتر شدن میگرن شود، در نتیجه یکی از علل سردردهای مزمن استفاده زیاد از مسکن ها است.

تریپتان ها یکی از رایج ترین داروهایی است که برای میگرن استفاده می شود.

البته برخی از افراد مبتلا به فشار خون بالا، سکته مغزی، بیماری قلبی و افرادی که داروهای خاصی مصرف می کنند باید از مصرف تریپتان اجتناب کنند.

تهوع، سرگیجه و درد قفسه سینه از عوارض مصرف تریپتان برای این افراد است.

ارگوتامین ها انواع دیگری از داروها هستند که در درمان میگرن موثر هستند، اما تریپتان ها بسیار موثرتر هستند.

تداخل دارویی ارگوتامین ها با سایر داروها زیاد است و عوارضی مانند طعم بد و غیرعادی در دهان، دردهای عضلانی، سرگیجه و حالت تهوع ایجاد می کنند.

تمام این عوارض و تداخلات دارویی استفاده از ارگوتامین ها را برای بیماران محدود می باشد.

درمان میگرن با تزریق سم بوتولینوم

تزریق سم بوتولینوم (معمولاً به عنوان بوتاکس شناخته می شود) درمانی است که معمولاً در صورت عدم پاسخ به داروهای ضد درد استفاده می شود.

این تزریق ها معمولاً در نواحی خاصی از صورت و گردن تزریق می شوند و با کاهش فعالیت عضلانی و جلوگیری از انقباض آن ها به کاهش سردردهای میگرنی کمک می کنند.

این روش در برخی افراد نتایج خوب و قابل قبولی دارد اما نباید به صورت روزانه و طولانی مدت از آن استفاده کرد.

بوتاکس برای افراد بالای 18 سال که بیش از 15 روز در ماه از میگرن رنج می برند مفید است. مدت زمان موثر بوتاکس چهار هفته یا بیشتر است و معمولاً 12 هفته بعد نیاز به تزریق و تجدید دارد.

درمان میگرن با تغییر سبک زندگی

تغییر سبک زندگی نقش مهمی در کاهش شدت و تعداد حملات میگرن دارد. بعضی از تغییرات سبک زندگی که ممکن است به کاهش سر دردهای میگرن کمک کند عبارت‌اند از:

نکته بسیار خوبی که همواره باید به یاد داشته باشید این است که افراد مبتلا به میگرن نباید از انواع غذاها و خوراکی‌ های محرک استفاده کنند.

مطالعه بیشتر  تاثیر روابط اجتماعی بر سلامت روان

به عنوان مثال مصرف انواع ادویه‌ های تند با عطر و بوی بسیار زیاد برای این افراد چندان مناسب نبوده و بهتر است که از رژیم غذایی خود محافظت کرده تا انواع غذاهای مضر را مصرف نکنید.

از خوردن غذاهای دارای نیترات، شکلات ها، پنیر، لوبیا، ترشی، غذاهای فراوری و غذاهای خیلی سرد خودداری کنید.

حتما در طول روز مقدار زیادی آب و نوشیدنی بنوشید تا بدنتان همیشه هیدراته بماند.

بسیاری از متخصصان و پزشکان بر این باورند که اگر افراد به صورت مرتب انواع فعالیت‌ های خاص مانند یوگا یا مدیتیشن را انجام دهند و برای استراحت از اتاق کاملاً تاریک و آرام استفاده کنند، هرگز مشکلاتی مانند میگرن را تجربه نکرده و با این سردردهای ناراحت کننده مواجه نخواهند شد.

اگر همه افراد بتوانند برنامه‌ ها و فعالیت‌ های روزانه خود را با نظم خاصی انجام دهند، هرگز با تشویش و اضطراب مواجه نشده و این نگرانی‌ ها نهایتاً به سردردهای شدید ختم نخواهد شد.

افراد مبتلا به میگرن نسبت به استرس و یا هرگونه تنش حساس‌ تر از سایرین هستند و ممکن است حتی با کوچک‌ ترین میزان استرس با سردردهای بسیار شدید مواجه شوند.

پس مهم است که این افراد با مدیریت استرس و دوری از هرگونه تنش و فعالیت‌ های محرک از بروز چنین دردهایی جلوگیری نمایند.

داشتن خواب کافی و منظم در بهبود سردرد و میگرن بسیار موثر می باشد.

درمان میگرن با ماساژ درمانی

طبق گفته های مرکز ملی سلامت مکمل و یکپارچه، با ماساژ می‌ توان ماهیچه‌ها را شل کرد و استرس را کاهش داد و به همین دلیل برای کنترل درد در چندین بیماری از جمله سردرد مورد مطالعه قرار گرفته است.

امکان دارد ماساژ بر روی همه جواب ندهد، در صورتی که در حمله های میگرنی به لمس حساس می شوید، ماساژ وضعیت را بدتر می کند.

این امر به ویژه برای افراد مبتلا به آلوداینیا صدق می کند، آلوداینیا یک علامت نسبتاً رایج میگرن شدید می باشد که باعث حساسیت به لمس و سایر محرک‌های معمولاً غیر دردناک می شود.

به گفته بنیاد میگرن آمریکا، آلوداینیا می‌تواند فعالیت‌های عادی، مانند برس زدن موها یا قرار دادن سر روی بالش را دردآور کند.

درمان میگرن با طب سوزنی

از دیگر راه های درمان سردرد های میگرنی به طب سوزنی می توان اشاره کرد.

با قرار دادن سوزن های ریز در نقاط خاصی از پوست، تحريك نقاط انرژی در بدن و تسكين سردردهای ميگرنی امكان پذير می باشد یعنی پزشک تعدادی سوزن یکبار مصرف بسیار نازک را در چندین قسمت از پوست فرد که نقاط مشخصی هستند، قرار می‌دهد.

درمان سردرد با طب سوزنی از روش های تکمیلی و مکمل درمان در نظر گرفته می شودو در بعضی از افراد نتایج بسیار خوبی دارد.

آیا میگرن درمان قطعی دارد؟

آیا میگرن درمان قطعی دارد؟
آیا میگرن درمان قطعی دارد؟

محدودیت‌ هایی که افراد مبتلا به میگرن به واسطه سردردهای شدید تجربه می‌ کنند، باعث شده تا آنها به دنبال روش‌ های درمانی قطعی برای بهبود این عارضه باشند.

تحقیقات نشان می‌ دهد که تا به امروز هنوز هم درمان قطعی برای میگرن پیدا نشده اما روش‌ های بسیار موثری باعث می شود تا افراد بتوانند این عارضه را کنترل کرده و از سردردهای میگرنی پیشگیری خواهند کرد.

امروزه درمان‌ های دارویی و مصرف انواع مسکن بر کنترل این نوع دردها موثر بوده و پزشکان می‌ توانند با شیوه‌ های خاص مانند تزریق بوتاکس از این دردها پیشگیری نمایند.

پزشکان بر این باورند که افراد بالای ۱۸ سال می‌ توانند با تزریق بوتاکس به بخش خاصی از سیستم عصبی مرکزی از تحریک گیرنده‌ های درد در ناحیه سر پیشگیری کرده و این افراد دردهای میگرنی را هرگز تجربه نخواهند کرد.

اما مهم است که در فواصل زمانی مناسب جهت تزریق مجدد به پزشک مراجعه کرده تا اثرگذاری مطلوب آن را تجربه کنید.

پزشکان استفاده از طب سوزنی را برای درمان میگرن مناسب دانسته و معتقدند که متخصصان می‌ توانند با این فرایند از میزان و شدت دردهای میگرنی بکاهند.

ناگفته نماند که در کنار درمان دارویی تغییر سبک زندگی و داشتن آرامش بیشتر کمک می‌ کند تا این دردها بهبود پیدا کرده و حتی اگر پیش آید بسیار خفیف و جزئی خواهد بود.

2 پاسخ

  1. وقت بخیر داشتن استرس شدید روی شدت میگرن تاثیر می‌ذاره؟

    1. بله، استرس شدید می‌تواند تأثیر قابل توجهی بر شدت و فرکانس میگرن‌ها داشته باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *