اختلال هویت مرزی

اختلال هویت مرزی

تمامی آسیب‌ ها و اختلالات شخصیتی و البته روانی باعث می شود تا سیستم زندگی افراد با تغییرات بسیار منفی مواجه شده و اگر این عوارض کنترل نشود به مرور زمان مشکلات بسیار زیاد و حتی جبران ناپذیر و غیر قابل حل را به همراه خواهد داشت.

یکی از اختلالاتی که ممکن است تمامی افراد در سنین مختلف تجربه کنند اختلال هویت مرزی می‌ باشد.

این افراد تعادل رفتاری نداشته و در لحظه می‌ توانند کاملاً شاد و خوشحال باشند و لحظه دیگر کاملاً افسرده و منزوی خواهند بود.

طبق تحقیقات انجام شده اختلال هویت مرزی در بانوان بیش از آقایان است و معمولاً در سنین جوانی تا میانسالی چنین عارضه‌ ای رخ می‌ دهد.

مشخصه اصلی بیماری به نام اختلال هویت مرزی همین حالاتی است که به صورت ناگهانی عوض شده و افراد بیمار به صورت لحظه‌ ای تغییر رفتار خواهند داشت.

توجه داشته باشید که افراد مبتلا به شخصیت مرزی کاملاً ترس از تنهایی دارند و این افراد کسانی هستند که حتی در لحظه نمی‌ توانید رفتار بعدی آنها را پیش‌ بینی کنید.

افرادی که با این اختلال مواجه هستند، در برقراری ارتباط با دیگران به مشکل برخورده و معمولاً رفتارهای نامناسب و نگران کننده‌ ای از خود نشان می‌ دهند.

بیماری هویت مرزی به عوامل مختلف از جمله مسائل ژنتیکی ارتباط داشته و گاهاً آسیب‌ های مغزی و هرگونه عوامل اکتسابی می‌ تواند بر بروز چنین مسئله‌ ای اثرگذار باشد.

علائم اختلال شخصیت مرزی

7 ویژگی افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی عبارتند از:

روابط متزلزل

افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی روابط ناپایداری با خانواده، بستگان و دوستان خود دارند. این افراد ممکن است به سرعت نسبت به یک فرد علاقه شدید پیدا کنند و ناگهان از آن شخص متنفر شوند.

هر گونه جدایی یا تغییر در برنامه مورد انتظار می تواند باعث واکنش شدید و احساس طرد شدن در بیمار مبتلا به اختلال شخصیت مرزی شود.

وقتی این افراد به چیزی یا شخصی علاقه مند هستند و آن چیز یا آن شخص از آنها دور می شود، احساس پوچی و انزوا می کنند.

رفتارهای پرخطر

خرج کردن بیش از حد پول یکی از رفتارهای افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی است.

روابط جنسی نامناسب، پرخوری یا رانندگی خطرناک از جمله رفتارهای پرخطر این افراد است، این رفتارها ناشی از تصور ضعیف فرد از خود است.

مصرف بیش از حد مواد مخدر و الکل

این افراد برای فرار از مشکلات یا آرامش به مواد مخدر و الکل روی می آورند.

مطالعه بیشتر  اختلالات تمرکز و راه های درمان آن

برای کنترل بهتر علائم این اختلال باید همه این موارد درمان شوند.

عصبانیت نابجا

موقعیت های خارج از کنترل یا بی اهمیت می تواند افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی را بسیار عصبانی کند.

به عنوان مثال اگر والدین یا همکاران برای مدت کوتاهی به فرد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی توجه نکنند، این فرد به دلیل احساس طرد شدن و گوشه گیری به شدت عصبانی می شود.

آسیب به خود

فردی که از این اختلال رنج می برد می تواند علائم خطرناکی داشته باشد و مشکلات مربوط به تصویر بدن و عزت نفس خود را داشته باشد.

افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی به خود آسیب می زنند، مانند بریدن خود با چاقو. حتی ممکن است به خودکشی فکر کنند، در این صورت باید فورا به روانپزشک مراجعه کنند.

حس پوچی

وقتی این افراد به چیزی یا شخصی علاقه مند هستند و آن چیز یا آن شخص از آنها دور می شود، احساس پوچی و انزوا می کنند و توانایی مقابله با این احساس را ندارند.

علائم اختلال شخصیت مرزی می تواند شامل احساس بی ارزشی، بی عشقی و پوچی باشد.

درمان جدیدی به نام رفتار دیالکتیکی می تواند برای مبتلایان مفید باشد.

ترس از تنها ماندن

خشم و ترس شدید در این افراد ناشی از تنهایی است.

این افراد حتی اگر تصور کنند تنها هستند می ترسند و عصبانی می شوند.

ترس از تنها ماندن مشکل جدی در روابط خانوادگی ایجاد می کند.

علت بروز اختلالات هویتی

علت بروز اختلالات هویتی
علت بروز اختلالات هویتی

کسب اطلاعات کافی و شناخت عوامل موثر بر بروز اختلالات هویتی به شما کمک می‌ کند تا با رفتار صحیح با سایر افراد به ویژه کودکان در بزرگسالی از بروز چنین آسیبی جلوگیری کرده و همواره به سلامت روانی افراد کمک شایانی خواهید کرد.

اگر در خانواده والدین با اختلال هویت مرزی مواجه باشند، ممکن است چنین مسئله بر کودکان نیز اثرگذار باشد و در بزرگسالی چنین حالاتی را در رفتار آنها مشاهده نمایید.

تمامی روانشناسان و افراد فعال در زمینه روان درمانی معتقدند که رفتار سالم با کودکان بر ثبات شخصیت آنها در بزرگسالی اثر دارد.

به گونه‌ ای که محبت افراطی و یا طرد کردن کودکان هر دو آثار مخربی در سلامت روانی آنها خواهد داشت.

پس بهتر است که با رفتاری کاملاً نرمال با کودکان برخورد کرده و به اندازه کافی به آنها محبت کنید.

برخی از آسیب‌ ها مانند درگیری و دعوا بین والدین باعث می شود تا کودکان فشارهای روانی بسیار زیادی را تحمل کرده و در بزرگسالی ممکن است با اختلالی به نام هویت مرزی مواجه شوند.

البته اگر در دوران کودکی تنبیه‌ های نامناسبی برای خردسالان در نظر گرفته شود به مرور زمان به چنین آسیبی تبدیل شده و البته بی‌ توجهی و بازی با احساساتی آنها باعث می شود تا چنین عوارض و مشکلاتی دور از انتظار نباشد.

مطالعه بیشتر  راه های تسکین درد میگرن

افراد در سنین مختلف با اختلال هویت مرزی مواجه شوند رفتارهایی مانند خشونت بیجا و یا زیاده‌ روی در مصرف انواع مواد مخدر و سایر محصولات مشابه برای آنها دور از انتظار نیست.

این افراد معمولاً رفتارهای پر خطری داشته و در جامعه جایگاه مناسبی نخواهند داشت.

ناگفته نماند که افراد مبتلا به اختلال هویت مرزی در کنار ترس از تنها ماندن با احساس پوچی مواجه هستند و این مسئله باعث می شود تا توانایی مقابله با احساسات خود را نداشته باشند.

این افراد به دلیل افکار منفی نسبت به خود حتی نمی‌ توانند روابط عاطفی درستی را تجربه کنند به همین امر بر تشدید آسیب‌ های روحی و روانی آنها اثرگذار خواهد بود.

عوامل تشدید کننده علائم شخصیت مرزی

همانطور که گفته شد این افراد دوران کودکی سختی را پشت سر گذاشتند و توجه و مراقبت کافی از سوی مراقبان اولیه خود نداشتند.

بنابراین در روابط و زندگی شخصی و کاری بسیار حساس هستند. اما رفتارها باعث تشدید علائم این بیماری و کاهش کارایی آنها می شود. در ادامه به بررسی این رفتارها می پردازیم:

  • مصرف مواد مخدر
  • فقر و مشکلات مالی
  • فقدان برنامه ریزی دقیق برای انجام کارها
  • عدم استفاده از خدمات بهداشت روان
  • رژیم غذایی و برنامه خواب نامناسب

تشخیص اختلال شخصیت مرزی

اختلالات شخصیت، از جمله اختلال شخصیت مرزی، بر اساس روش‌های زیر تشخیص داده می‌شوند:

  • مصاحبه مفصل با پزشک یا درمانگر سلامت روان
  • یک ارزیابی روانشناختی که ممکن است شامل پر کردن پرسشنامه باشد.
  • تاریخچه پزشکی و معاینه
  • در مورد علائم و نشانه های خود صحبت کنید
  • اختلال شخصیت مرزی معمولاً در بزرگسالان تشخیص داده می شود، نه در کودکان یا نوجوانان.

این به این دلیل است که علائم و نشانه‌های اختلال شخصیت مرزی ممکن است با بزرگ‌تر شدن و بالغ شدن کودکان ناپدید شوند.

آیا اختلال هویت مرزی درمان می‌شود؟

آیا اختلال هویت مرزی درمان می‌شود؟
آیا اختلال هویت مرزی درمان می‌شود؟

نگرانی تمامی افراد مبتلا به اختلال هویت مرزی این است که آیا می‌ توانند راه درمان قطعی برای این عارضه پیدا کنند یا خیر.

تمامی روانشناسان و افرادی که در زمینه درمان‌ های روانی فعالیت دارند می‌ توانند بهترین راهکار را برای بهبود اختلال شخصیت مرزی به بیماران ارائه داده و قطعاً می‌ توانند تا حد بسیار زیادی در این روند موفق باشند.

به طور کلی نمی‌ توان مشکلاتی مانند اختلال شخصیتی مرزی را تنها با دارو درمانی بهبود بخشید و البته سایر درمان‌ های الکتریکی نیز برای چنین بیمارانی کاربرد نخواهد داشت.

در قدم اول پزشکان و متخصصان مانند دکتر شیرزاد خیراندیش سعی دارند تا برای درمان چنین اختلالی صحبت درمانی را آغاز کرده و با ریشه‌ یابی علت اصلی می‌ توانند تا حد زیادی بر درمان این عارضه موفق باشند.

تحقیقات انجام شده نشان می‌ دهد که تمامی درمان‌ های مبتنی بر گفتگو باعث می شود تا افراد بتوانند احساسات خود را به خوبی بیان کرده و متخصصان بهترین راهکار را برای مدیریت عواطف، احساسات و سایر اختلالات روانی به افراد ارائه خواهند داد.

مطالعه بیشتر  روان درمانی چیست؟

در کنار صحبت درمانی پزشکان می‌ توانند با استفاده از انواع داروها اختلالات روانی را تحت کنترل درآورده و این امر باعث میشود تا روند درمان با سرعت بالاتری سپری شود.

اگر نیاز باشد متخصصان انواع داروهای ضد افسردگی را برای بیماران تجویز کرده و با این نوع داروها می‌ توانند با حفظ آرامش بیشتر افراد هرگونه رفتارهای ناگهانی و پیش‌ بینی نشده را به حداقل برسانند.

اختلال هویتی مرزی عارضه‌ ای است که معمولاً متخصصان تکیه چندانی بر درمان‌ های دارویی نخواهند داشت و سعی دارند که از انواع مشاوره‌ های درمانی استفاده کرده و با مشاوره کلامی بخش عمده‌ ای از این عوارض را تحت کنترل در می‌ آورند.

چگونگی برخورد با بیماران مبتلا به اختلالات هویت مرزی

چگونگی برخورد با بیماران مبتلا به اختلالات هویت مرزی
چگونگی برخورد با بیماران مبتلا به اختلالات هویت مرزی

اگر متوجه می شوید که بیماران مبتلا به اختلال هویت مرزی در اطراف شما وجود دارد بهتر است که نحوه برخورد صحیح را با آنها آموزش دیده تا بتوانید به کنترل و درمان بیماری آنها کمک شایانی نمایید.

ابتدا می‌ توانید از مشاوران مربوطه راهنمایی لازم را دریافت کرده و قطعاً آنها راهکارهای مناسب را پیش روی شما قرار می‌ دهند.

در مواجهه با افراد مبتلا به اختلالات هویتی باید سعی کنید که ابتدا اعتماد آنها را جلب کرده تا مبادا احساس متناقضی که در وجود آنها وجود دارد تشدید شود.

در برخورد با بیماران هویت مرزی باید حتماً آنها را تشویق کرده تا به فعالیت‌ های مورد علاقه خود عمل کنند.

این افراد معمولاً پرخاشگری زیادی داشته و کنترلی بر رفتار خود ندارند و البته اختلالات اضطرابی و استرس و قرار گرفتن در محیط‌ های نا ایمن و پرتنش باعث تشدید آسیب روحی و روانی آنها خواهد شد و حتی ممکن است در مراحل به خودکشی نیز فکر کنند.

بهتر است این افراد را تشویق کرده تا با گوش دادن به موسیقی‌ های آرامبخش و فعالیت‌ های با نشاط و تحرکات ورزشی این اختلالات را تحت کنترل درآورده تا مبادا آسیبی به خود یا اطرافیانشان وارد کنند.

بهترین راهکار برای بهبود بیماری به نام اختلال هویت مرزی این است که افراد بیمار با تشویق اعضای خانواده و اعتماد به آنها به مشاورانی مراجعه کنند که در این زمینه بهترین راهکار درمانی را به مراجعین ارائه می‌دهند.

در چنین شرایطی می توان پیش از بروز آسیب‌ های جدی‌ تر و گسترش بیماری از اختلالات بیشتر جلوگیری کرده و سلامت افراد حفظ خواهد شد.

عوارض اختلال شخصیت مرزی

اختلال شخصیت مرزی می تواند بسیاری از زمینه های زندگی را تحت تاثیر قرار دهد.

این اختلال می‌تواند بر روابط عاشقانه، شغل، مدرسه، فعالیت‌های اجتماعی و خودانگاره فرد تأثیر منفی بگذارد و در نتیجه شرایط زیر را ایجاد کند:

  • تغییر شغل یا از دست دادن مکرر شغل
  • اتمام یا ترک تحصیل
  • مسائل حقوقی متعدد مانند حبس
  • روابط پر از درگیری، استرس زناشویی یا طلاق
  • خودآزاری مانند خودآزاری یا خودسوزی و بستری شدن مکرر در بیمارستان
  • درگیر شدن در روابط توهین آمیز
  • بارداری های برنامه ریزی نشده
  • عفونت های مقاربتی
  • تصادفات رانندگی و درگیری های فیزیکی به دلیل رفتارهای تکانشی و پرخطر
    اقدام به خودکشی

10 پاسخ

  1. همه ی کسانی که تروما داشتن مبتلا به اختلال مرزی می‌شن؟

    1. خیر، همه‌ی افرادی که تروما داشته‌اند به اختلال مرزی مبتلا نمی‌شوند. اختلال مرزی یک اختلال روانی است که با الگوها و ویژگی‌های خاصی همراه است و شامل مجموعه‌ای از اختلالات شخصیتی است که معمولاً نشانه‌های ثابت و پایدار در طول زمان را نشان می‌دهند.

    1. سلام همراه عزیز، خیر، بسیاری از افراد با گذشت زمان و درمان مناسب بهبود قابل توجهی را تجربه می‌کنند.

    1. سلام همراه عزیز، بله، اما ممکن است به حمایت بیشتری برای مدیریت چالش‌های ارتباطی نیاز داشته باشند.

  2. اختلال هویت مرزی می‌تواند با اختلالات دیگر همراه باشد؟

    1. سلام همراه محترم، بله، معمولاً با اضطراب، افسردگی، اختلالات خوردن، و سوءمصرف مواد همراه است.

    1. سلام همراه گرامی، اختلال هویت مرزی معمولاً در اواخر نوجوانی یا اوایل بزرگسالی تشخیص داده می‌شود، اما نشانه‌هایی از آن ممکن است در کودکی وجود داشته باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *