آنتوموفوبیا نام دیگر اختلالی به نام حشره هراسی می باشد، افراد مبتلا به این اختلال معمولاً هنگام دیدن انواع حشرات و یا فکر کردن به آنها دچار اضطراب و استرس بسیار زیادی شده و ترسی که به آنها غلبه می کند حال عمومی نامساعدی را برای فرد به همراه می آورد.
اما به یاد داشته باشید که این نوع ترس ها به هیچ عنوان طبیعی نبوده و حتی ممکن است آنقدر شدت پیدا کند که فرد برای خارج شدن از منزل و قرار گرفتن در محیط باز هراس و نگرانی زیادی داشته باشد.
تحقیقاتی که در این زمینه انجام شد نشان می دهد که از هر ۱۰ فرد بزرگسال عموماً یک نفر به آنتوموفوبیا مبتلا است، این ترس ها عموماً شبیه به نگرانی های طبیعی نسبت به مسائل مختلف نیست بلکه ترس نسبت به حشرات یا آنتوموفوبیا آنقدر شدید است که فرد را از فعالیت های عادی باز داشته و تا زمانی که از محیط مورد نظر خارج نشوند این نوع ترس و اضطراب فروکش نخواهد کرد.
دانستن این نکته خالی از لطف نیست که بدانید معمولاً افرادی که با اختلالات اضطرابی مواجه هستند ممکن است به مرور زمان حشره هراسی یا آنتوموفوبیا را تجربه کنند، البته بیمارانی که با حملات پانیک مواجه میشوند و یا سوء مصرف مواد را تجربه نموده اند در معرض این اختلال روانی نیز قرار می گیرند و ترس بسیار شدید نسبت به انواع حشرات برای آنها دردسر و محدودیت های فراوانی را در پی دارد.
دلایل ترس از حشره یا آنتوموفوبیا چیست؟
فهرست
Toggleممکن است همه افراد در برابر فوبیا و ترس ذهنی خود نسبت به انواع حشرات و جانوران بی اطلاع باشند، اما زمانی که با حشرات خاصی مواجه میشوند اضطراب و تنش آنها به یکباره آنقدر شدت پیدا می کند که از حالت طبیعی خارج شده و تا زمانی که در موقعیت دیگری قرار نگیرند این حالات فروکش نمی کند، در چنین موقعیتی متوجه اختلالات خاصی همچون حشره هراسی خواهند شد.
اما متخصصان بر این باورند که آنتوموفوبیا می تواند مربوط به تجربیات تلخ و آسیب زایی باشد که افراد در گذشته سپری کرده اند، اگر به واسطه انواع حشرات آسیبی به فرد وارد شده باشد ممکن است ترس زیادی از این بابت در وجود آنها باقی بماند و حتی ممکن است در مواردی افراد با وجود آلرژیک نسبت به انواع حشرات یا دردی که در گذشته متحمل شده اند به آنتوموفوبیا مبتلا شوند.
اما مهم است بدانید که در ابتلای به انواع اختلالات فوبیا یا اختلالات اضطرابی سابقه خانوادگی نیز دخیل است، اگر برای بررسی آنتوموفوبیا به پزشک متخصص مانند دکتر شیرزاد خیراندیش مراجعه کنید متخصصان با بررسی پیشینه افراد متوجه خواهند شد که آیا ابتلا به همچین اختلالی مربوط به سابقه خانوادگی افراد میشود یا خیر.
یکی دیگر از دلایل تاثیرگذار بر حشره هراسی یا ابتلا به اختلال آنتوموفوبیا شنیدن صحبت های شخص دیگری است که نسبت به انواع حشرات ترس و استرس زیادی دارد، گاهی اوقات اگر به عنوان شنونده در برابر صحبت های شخصی قرار بگیرید که ترس زیادی از انواع حشرات دارد ممکن است اثرات این نوع تعاریف را تجربه کرده و به مرور زمان این ترس نیز در ذهن افراد قوت می یابد.
افرادی که با آنتوموفوبیا مواجه هستند ممکن است در مکان های مختلف و خارج از منزل در صورت مواجهه با حشرات خاص ترس زیادی را تجربه کنند، البته این ترس ها به گونه ای است که حتی اگر افراد تصاویر حشره مورد نظر را در کتاب ها و حتی تلویزیون تماشا کنند حس و حال منفی را تجربه کرده و البته با دیدن این نوع حشرات از فاصله بسیار دور هم ممکن است اضطراب و تنش زیادی را متحمل شود.
علائم آنتوموفوبیا چیست؟
زمانی که صحبت از ابتلا به آنتوموفوبیا میشود افراد سعی دارند علائم و نشانه های این اختلال روانی را شناخته تا متوجه شوند که آیا در برابر چنین آسیبی تحریک پذیر هستند یا خیر.
متخصصان معتقدند که افراد مبتلا به آنتوموفوبیا یا حشره هراسی عموماً در شرایط خاصی با سرگیجه و سبکی سر مواجه میشوند و زمانی که اضطراب شخص افزایش پیدا می کند این حالات نیز شدت می یابد.
اگر افراد با عامل ترس مواجه شوند ممکن است تپش قلب شدید را تجربه کرده و به دنبال آن تعریق بیش از حد، لرز و حالت تهوع اتفاق می افتد.
اختلالات اضطراب و استرس و نگرانی که در صورت ابتلا به آنتوموفوبیا برای افراد اتفاق می افتد در مواقعی عملاً غیر قابل کنترل است به گونه ای که حتی افراد ممکن است تنگی نفس را تجربه کرده و نگرانی و تشویش را به وضوح در چهره و حالات آنها مشاهده خواهید کرد.
اگر این ترس ها و نگرانی ها ادامه پیدا کند افراد با ناراحتی معده یا سوء هاضمه مواجه شده و ممکن است در طولانی مدت آسیب ها و بیماری های جسمانی نیز اتفاق بیفتد، به یاد داشته باشید که هرگونه بیماری و یا اختلال روانی ارتباط مستقیمی با وضعیت جسمانی افراد دارد و اگر افراد به آنتوموفوبیا مبتلا باشند قطعاً تاثیرات این اختلال را خیلی زود بر سلامت فرد مشاهده خواهید کرد.
درمان آنتوموفوبیا
حشره هراسی یا آنتوموفوبیا اختلالی است که به مرور زمان باعث آزار افراد شده و محدودیت های زیادی را در پی دارد، این اختلال ممکن است آنقدر شدید شود که افراد حتی در صورت مواجهه با حشرات در محیط زندگی خود حال بسیار بدی را تجربه کرده و این اختلال می تواند باعث آزار افراد و درگیر کردن فکر آنها شود.
اما برای چنین اختلالی متخصصان راهکارهای مختلفی را در پیش گرفته تا بتوانند این عارضه را درمان کنند، در قدم اول می توانید ترس را پذیرفته و برای مواجهه با نواع حشرات شرایط را فراهم سازید، متخصصان معتقدند که مثبت اندیشی و تصویرسازی مثبت می تواند بر بهبود این اختلال اثرگذار باشد.
همچنین مهم است تمامی افکاری که باعث آزار و استرس فرد میشود را با درمانگر در میان گذاشته تا متخصصین بتوانند مطابق با وضعیت افراد و شدت ترس راهکارهای درمانی مناسب را پیش روی آنها قرار دهند.
اولین راه برای درمان آنتوموفوبیا مواجهه با حشره مورد نظر است، در قدم اول متخصصان با صحبت کردن سعی بر غلبه به ترس افراد داشته و با مشاهده تصاویر و فیلم های مختلف از حشرات می توانند شرایط را برای مواجهه با آن فراهم سازند.
روش دیگر برای درمان آنتوموفوبیا مصرف انواع داروهایی است که می تواند به غلبه بهتر افراد به ترس درونی کمک کند، مصرف داروهای ضد اضطراب برای آرام تر کردن افراد روش مناسبی است اما مراقب باشید که مبادا به داروهای آرام بخش اعتیاد پیدا کنید.
افراد مبتلا به آنتوموفوبیا با مصرف داروهای کاهش دهنده اضطراب می توانند ضربان قلب و فشار خون را به حد نرمال رسانده و مانع از تپش قلب و لرزش بدن خواهد شد.
همچنین داروهای ضد افسردگی برای کاهش اضطراب و ترس افراد گزینه مناسبی است و می توانند برای درمان فوبیای حشرات مناسب باشند، اما در مواردی متخصصان داروهایی را تجویز می کنند که مسدود کننده بتا هستند، این داروها مستقیماً تاثیر خود را بر آدرنالین اعمال کرده و با برقراری تعادل و آرامش در بدن از مضطرب شدن و حال نامساعد افراد جلوگیری خواهد کرد.
مهم است بدانید که در کنار انجام سایر روش های تخصصی متخصصان درمان های خانگی را نیز کاربردی دانسته و معتقدند که این روش ها در کنار یکدیگر به درمان آنتوموفوبیا کمک می کند، افراد مبتلا به این نوع اختلالات بهتر است که تمرینات ذهن آگاه را انجام داده و با تکنیک های خاص می توانند به آرام سازی ذهن و افکار خود کمک کنند.
برای این افراد تمرینات یوگا، مدیتیشن و تنفس دیافراگمی موثر و کاربردی خواهد بود، از طرفی می توانید با کمتر کردن مصرف کافئین و سایر محرک ها از اضطراب های ناگهانی جلوگیری کرده و با داشتن برنامه ورزشی منظم قطعاً ذهنی آرام تر از قبل خواهید داشت.
12 پاسخ
بچه ها هم می تونن مبتلا به آنتوموفوبیا بشن؟
بله، کودکان نیز میتوانند به آنتوموفوبیا مبتلا شوند و در صورت عدم درمان، این ترس ممکن است تا بزرگسالی ادامه یابد.
درمان آنتوموفوبیا چطور انجام می شه؟
مواجههدرمانی شامل مواجهه تدریجی و کنترلشده با حشرات یا تصاویر و فیلمهای حشرات است تا فرد بتواند ترس خود را مدیریت کند و به مرور زمان بر آن غلبه کند.
روش هایی وجود داره که خودم بتونم مقابله کنم با آنتوموفوبیا؟
بله، تمرینات تنفس عمیق، مدیتیشن، تکنیکهای آرامسازی، و آموزش مهارتهای مدیریت اضطراب میتواند در کاهش ترس مفید باشد.
چه علائمی نشونه ی وجود آنتوموفوبیا هستند؟
علائم شامل تپش قلب، تعریق زیاد، لرزش، نفستنگی، احساس ترس شدید و نیاز به فرار یا اجتناب از مکانهایی است که احتمال وجود حشرات در آنها وجود دارد.
چه عواملی باعث بوجود اومدن آنتوموفوبیا میشه؟
تجربههای منفی قبلی با حشرات، شنیدن داستانهای ترسناک درباره حشرات، عوامل ژنتیکی و محیطی میتوانند باعث بروز این فوبیا شوند.
سلام آنتوموفوبیا درمان میشه؟
بله با مراجعه به روانشناس متخصص آنتوموفوبیا(ترس از حشره) درمان میشود.